Logo
Print this page
Η Παλαίστρα Των Καιρών: μια απίστευτη εφεύρεση!

Η Παλαίστρα Των Καιρών: μια απίστευτη εφεύρεση!

Από τα αρχαία χρόνια οι άνθρωποι είχαν ως σύμμαχο τη φύση για την πρόβλεψη των καιρικών φαινομένων. Παρατηρώντας επιμελώς την συμπεριφορά των πουλιών, τα σημάδια του ουρανού και τις κινήσεις των φυτών, πληροφορούνταν για τις επικείμενες κακοκαιρίες και τους σεισμούς. Ο φιλόσοφος Θεόφραστος έγραψε στην πραγματεία του : "Όρνιθες καί άλεκτρύονες φθειριζόμενοι ύδατικόν τό σημείον" (μτφρ."Όταν οι κότες και οι πετεινοί ψειρίζονται είναι σημάδι βροχής")

Τις μεθόδους των αρχαίων φαίνεται πως εκτίμησαν ιδιαίτερα οι αγιορείτες καλόγεροι και εφηύραν ένα αξιόπιστο εργαλείο πρόγνωσης των καιρικών συνθηκών μέσω της συμπεριφοράς των φυτών, τη λεγόμενη «Παλαίστρα των Καιρών». Πρόκειται για μία ορθογώνια ξύλινη επιφάνεια, στο κέντρο της οποίας είναι σχεδιασμένοι (με μελάνι ή με χάραξη) τέσσερις ομόκεντροι κύκλοι, που είναι χωρισμένοι σε ονομασίες καιρικών φαινομένων και κατεύθυνση ανέμων.
9c17ef6cab1ab801156994fc6b295df703c5d8a4 960px
Στο κέντρο των κύκλων οι μοναχοί τοποθετούσαν έναν σπόρο από το φυτό Ερώδιος ο Κωνιόμορφος (Erodium Cicutarium), το οποίο στριφογυρίζε και τερμάτιζε την κίνησή του στο σημείο του κύκλου που έδειχνε τον καιρό που θα ακολουθούσε στις επόμενες ώρες. Μάλιστα, αν κάποιος... "άπιστος Θωμάς" δοκίμαζε να αλλάξει την κατεύθυνση του φυτού, δεν θα τα κατάφερνε. Ο σπόρος σε πείσμα επανερχόταν γρήγορα στο σωστό σημείο!
 
Το αγιορείτικο αυτό βαρόμετρο αποτελεί μια πρωτότυπη και έξυπνη εφεύρεση για την αξιόπιστη πρόγνωση του καιρού, που βασιζόταν σε πρακτικές των αρχαίων μας προγόνων!
 
 
 
(1 Vote)
Η Αναδημοσίευση υλικού που συμπεριλαμβάνεται στον ιστότοπο, επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση ότι αναφέρεται η προέλευση του περιεχομένου και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς τη σελίδας μας!