Logo
Print this page
Το χωριό που διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821

Το χωριό που διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821

Στο ιστορικό χωριό Δημητσάνα της κεντρικής Πελοποννήσου, γνωστό από τους ομηρικούς χρόνους με την ονομασία "Τεύθις", καθόλη τη διάρκεια της Επανάστασης αλλά και τον καιρό πριν από αυτή, οι κάτοικοι εργάζονταν αδιάκοπα για την παραγωγή μπαρούτης, η οποία σε προγενέστερους χρόνους, αξιοποιήθηκε ακόμη κι από τους Τούρκους κατακτητές!

Παρόλο που παραγωγή μπαρούτης ξεκίνησε στη Δημητσάνα από τα χρόνια της πρώτης τουρκοκρατίας με πρωτόγονες μεθόδους υψηλής επικινδυνότητας, τα παραγωγικά μέσα βελτιώθηκαν τον 18ο αιώνα με τη δημιουργία μπαρουτόμυλων οι οποίοι λειτουργούσαν αξιοποιώντας το νερό ως κύρια πηγή ενέργειας. Πλούσια σε βλάστηση και νερό, η ευρύτερη περιοχή που είναι χτισμένη στις πλαγιές του ποταμού Λούσιου, τροφοδοτούσε τους μπαρουτόμυλους οι οποίου δούλευαν αδιάκοπα.

lead
Πολλοί από αυτούς καταστράφηκαν από τους Τούρκους αλλά λίγο πριν την Επανάσταση ανακαινίστηκαν και επαναλειτούργησαν 11 μπαρουτόμυλοι με σκοπό την προμήθεια των Ελλήνων στρατιωτών με πυρομαχικά. Μετά την έκρηξη της Επανάστασης ο αριθμός των μπαρουτόμυλων αυξήθηκε, ενώ πολλοί από τους Δημητσανιώτες εξακολούθησαν να παράγουν πυρίτιδα στο σπίτι τους, ακολουθώντας τις πατρογονικές πρωτόγονες μεθόδους!

Ήταν τόσο μεγάλη η συμβολή τους στην Επανάσταση, που οι Δημητσανιώτες απαλλάσσονταν από την παρουσία τους στα στρατιωτικά μέτωπα, καθώς ήταν εξαιρετικά απαραίτητοι για την παραγωγή της πυρίτιδας!

Σήμερα η Δημητσάνα δεν έχει χάσει ούτε λίγη από την παλιά της αίγλη, αφού αποτελεί έναν άριστα διατηρημένο παραδοσιακό οικισμό με λιθόστρωτα σοκάκια και πετρόχτιστα σπίτια, αμφιθεατρικά χτισμένα σαν φυσικό οχυρό, που σε κάθε γωνιά τους μαρτυρούν την πολύτιμη ιστορία της.

 
 
(1 Vote)
Η Αναδημοσίευση υλικού που συμπεριλαμβάνεται στον ιστότοπο, επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση ότι αναφέρεται η προέλευση του περιεχομένου και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς τη σελίδας μας!