Logo
Print this page
Εσείς ακόμα ψιλοκόβετε τις σαλάτες; Συμβουλές από τον Chef Δημήτρη Πολίτη

Εσείς ακόμα ψιλοκόβετε τις σαλάτες; Συμβουλές από τον Chef Δημήτρη Πολίτη

Η σαλάτα στο ελληνικό τραπέζι πιστεύω οτι πάντα είχε την τιμητική της, είτε μιλάγαμε για μια πεντανόστιμη χωριάτικη σαλάτα στα μέσα το καλοκαιριού είτε για μια κλασσική καρότο-λάχανο τους χειμερινούς κυρίως μήνες. Αν αυτές οι δύο συμπληρωθούν με μια σαλάτα που θα έχει μαρούλι, άνηθο ίσως και λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι, νομίζω οτι κάπου εκεί τα προηγούμενα χρόνια τελείωνε η λίστα των επιλογών.

Πλέον όμως στις μέρες μας τα υλικά είναι άφθονα, η ενημέρωση και οι ιδέες μέσω των site και της τηλεόρασης διαρκώς αυξανόμενη και βέβαια η διάθεση του κόσμου να δοκιμάσει καινούριες σαλάτες είναι πολύ μεγάλη. Έτσι, οι σαλάτες πλέον βασίζονται κυρίως σε πράσινα και κόκκινα σαλατικά με φύλλωμα που αν κοπούν σωστά και συνδυαστούν με τα υπόλοιπα υλικα θα δημιουργήσετε πεντανόστιμες και αφράτες σαλάτες.

Ποιο είναι όμως το σωστό κόψιμο;

IMG 8360

Το σωστό κόψιμο είναι αυτό που είτε με το χέρι(προτιμότερο), είτε με το μαχαίρι θα σας δωσει κομμάτια σαλάτας στο μέγεθος μπουκιάς. Τώρα το πως ορίζεται η μπουκιά είναι υποκειμενικό αλλα σίγουρα δεν μιλάμε για κάτι ψιλοκκομένο.
Για να μπορέσω να το εξηγήσω πρέπει να αναφέρω οτι κάθε φορά που το χέρι ή το μαχαίρι κόβει ένα σημείο του φύλλου σε αυτό το σημείο το φύλλο οξειδώνεται απο τη στιγμή που έρχεται σε επαφή με τον αέρα ενώ παράλληλα χάνει και κάποιους “χυμούς” απο το εσωτερικό του. Αυτό φυσικά επηρεάζει τη γεύση αλλα και την υφή. Το λαχανικό γίνεται πιο άνοστο και μαραίνεται πιο εύκολα. Οπότε εύκολα γίνεται κατανοητό πως όσα περισσότερα κοψίματα έχει ένα φύλλο τόσο περισσότερο επηρεάζεται απο τους παραπάνω παράγοντες.

Επίσης, πέρα απο τη γεύση και τη υφή του σαλατικού επηρεάζεται πολύ και διάρκεια ζωής του καθώς ένα φρέσκο μαρούλι ή μια λόλα που έχει πλυθεί, στεγνώσει, κοπεί προσεκτικά σε χοντρά κομμάτια και την βάλουμε σε ένα κλειστό σκεύος(ετσι ώστε να μην τη επηρεάζει ο αέρας της ψύξης του ψυγείου) μπορεί κάλλιστα να αντέξει αρκετές ώρες μέχρι το επόμενο γέυμα σας.

Ξεχάστε το ψιλοκόψιμο των πράσινων σαλατικών, μαρινάρετε με τη βινεγκρέτ της αρεσκείας σας, προσθέστε μερικά αγαπημένα υλικά και απολάυστε νόστιμες και τραγανές σαλάτες όπως αυτές που σας σερβίρουμε στα μαγαζιά μας.

Ο Δημήτρης Πολίτης Είναι βραβευμένος Σεφ, έχει ανανεώσει τα μενού κορυφαίων εστιατορίων και μαζί με την ομάδα του, ανανεώνει διαρκώς μενού σε εστιατόρια ή καφέ τόσο στην Αττική όσο και σε Επαρχία και Νησιά!
Δείτε τη σελίδα του: www.DimitrisPolitis.gr
ή συνδεθείτε μαζί του στο https://www.facebook.com/ChefPolitis/
(2 votes)
Η Αναδημοσίευση υλικού που συμπεριλαμβάνεται στον ιστότοπο, επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση ότι αναφέρεται η προέλευση του περιεχομένου και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς τη σελίδας μας!