Logo
Print this page
Πόσο επικίνδυνα είναι τα φυτοφάρμακα που υπάρχουν στα φρούτα και τα λαχανικά; Εύκολοι τρόποι για να τα αφαιρέσετε

Πόσο επικίνδυνα είναι τα φυτοφάρμακα που υπάρχουν στα φρούτα και τα λαχανικά; Εύκολοι τρόποι για να τα αφαιρέσετε

Τα φυτοφάρμακα έδωσαν στους αγρότες τη λύση για να μειώσουν  τις βλάβες στις καλλιέργειες τους από ζιζάνια, τρωκτικά, έντομα και μικρόβια. Βοηθούν τα φυτά να αναπτυχθούν και να αποδώσουν καρπούς, αλλά συγχρόνως είναι επιβλαβή για το περιβάλλον και για την υγεία των πολιτών.
Παρ’ όλα αυτά, όταν τηρούνται οι όροι ασφαλείας και χρησιμοποιούνται σωστά από τους παραγωγούς, η ποσότητα που υπάρχει στα φρούτα και τα λαχανικά, δεν είναι επικίνδυνη.
Κάποια από τα φυτοφάρμακα, είτε είναι χημικά είτε είναι βιολογικά, περιέχουν βαρέα μέταλλα. Μόνο η έκθεση των καταναλωτών σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας.
Έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, στην οποία εξετάστηκαν περισσότερα από 1100 παιδιά, έδειξε ότι όσα παιδιά είχαν αυξημένα ποσοστά φυτοφαρμάκων στα ούρα τους, είχαν50-90% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ελλειμματική προσοχή.
Δεν προσδιορίστηκε όμως, αν τα φυτοφάρμακα που βρέθηκαν στα ούρα τους προέρχονταν από τα φρούτα και τα λαχανικά ή από κάποιου άλλου είδους υπερβολική έκθεση.
Σε πρόσφατη έρευνα άφησαν μήλα μέσα σε νερό με μαγειρική σόδα για 15 λεπτά και όταν τα έβγαλαν διαπίστωσαν ότι είχε σχεδόν εξαφανιστεί κάθε ίχνος δυο φυτοφαρμάκων από το εξωτερικό τους.
Παρόλο που πολλοί προτιμούν τα βιολογικά προϊόντα για να αποφύγουν κάθε έκθεση σε φυτοφάρμακα, δεν σημαίνει ότι τα βιοπαρασιτοκτόνα είναι περισσότερο ασφαλή.
Άλλη αμερικανική έρευνα έχει δείξει ότι τα βιολογικά φυτοφάρμακα, όπως η ροτενόνη, που χρησιμοποιούνται στην κηπουρική έχουν συνδεθεί με την εμφάνιση της νόσου Πάρκινσον.
Τόσο τα φυτικά όσο και τα συνθετικά φυτοφάρμακα έχουν συσχετιστεί με αυξημένα ποσοστά διαφόρων μορφών του καρκίνου.
Όλες αυτές οι επιπτώσεις στην υγεία όμως, αφορούν την έκθεση σε μεγάλες ποσότητες φυτοφαρμάκων και όχι στις μικρές συγκεντρώσεις που υπάρχουν στα προϊόντα.
Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στο Εθνικό Εργαστήριο του Berkeley, οι πιθανότητες να προκληθεί καρκίνος από την ποσότητα των φυτοφαρμάκων που υπάρχει στα τρόφιμα είναι λιγότερες απόμια στο εκατομμύριο.
Τα περισσότερα περιστατικά ασθενειών από φυτοφάρμακα, δεν προκλήθηκαν από τη συστηματική χρήση τους, αλλά από ακούσια κατάχρηση ή από υπερβολική έκθεση σε αυτά των παραγωγών και κατοίκων που ζούσαν κοντά σε καλλιέργειες.
Τα επίπεδα φυτοφαρμάκων στα συμβατικά προϊόντα είναι σχεδόν πάντα κάτω από τα όρια ασφαλείας.
                                                    ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ
Σε περίπτωση που θέλετε να μειώσετε όσο το δυνατόν περισσότερο την έκθεση σας στα φυτοφάρμακα, πρέπει να πλένετε καλά τα τρόφιμα με νερό της βρύσης. Μπορεί να μειώσει έως και 20% την ποσότητα πέντε διαφορετικών φυτοφαρμάκων από το εξωτερικό των φρούτων και των λαχανικών.
Αφήστε τα μέσα σε ένα μπολ με νερό για περίπου ένα τέταρτο για καλύτερα αποτελέσματα.
Μια εναλλακτική λύση είναι να τα πλύνετε με ξύδι. Μπορεί να μειώσει έως και 94% την ποσότητα έξι φυτοφαρμάκων και σκοτώνει τα βακτήρια.
Και η μαγειρική σόδα μπορεί να κάνει θαύματα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Μασαχουσέτης. Άφησαν τα μήλα μέσα σε νερό με μαγειρική σόδα για 15 λεπτά και όταν τα έβγαλαν διαπίστωσαν ότι είχε σχεδόν εξαφανιστεί κάθε ίχνος δυο φυτοφαρμάκων από το εξωτερικό τους.
Το ξεφλούδισμα και το μαγείρεμα μπορούν επίσης, να αφαιρέσουν μια σημαντική ποσότητα.
Έρευνα της αμερικανικής εταιρίας Environmental Working Group, έδειξε ότι για το 2017 περισσότερα φυτοφάρμακα χρησιμοποιούνται στις φράουλες, στο σπανάκι, στα νεκταρίνια, στα μήλα, στα ροδάκινα, στα αχλάδια,  στα κεράσια, στα σταφύλια, στο σέλινο, στις ντομάτες, στις γλυκές πιπεριές και στις πατάτες.
Αντίθετα, το καλαμπόκι, τα αβοκάντο, οι ανανάδες, το λάχανο, τα κρεμμύδια, τα φασόλια, οι παπάγιες, τα μάνγκο, τα σπαράγγια, οι μελιτζάνες, το κουνουπίδι και τα ακτινίδια, είχαν μικρότερες ποσότητες φυτοφαρμάκων.
Και στις δυο περιπτώσεις όμως, τα τρόφιμα ήταν ασφαλή για κατανάλωση.
 
 
(3 votes)
Η Αναδημοσίευση υλικού που συμπεριλαμβάνεται στον ιστότοπο, επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση ότι αναφέρεται η προέλευση του περιεχομένου και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς τη σελίδας μας!