Το νέο τυρί-πόθος: Κοστίζει 1.000 ευρώ το κιλό και φτιάχνεται από γάλα γαϊδούρας [βίντεο]

Είναι το πιο ακριβό τυρί στον κόσμο, παράγεται μόνο σε μια φάρμα στην Σερβία και έχει ως πρώτη ύλη του το γάλα γαϊδάρας.
 Παρότι είναι εξαιρετικά σπάνιο αυτό το τυρί έχει αναδειχθεί ως ένα από τον πλέον υγιεινά φαγητά χάρις στις διατροφικές του αξίες. Το γάλα είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, κάλσιο και ωμέγα 3, που βοηθούν το καρδιοαγγειακό.
 Το τυρί και το ίδιο το γάλα γαϊδάρας έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές με ολοένα και περισσότερους ανθρώπους να εμφανίζουν δυσανεξία στα είδη του που κυκλοφορούν στην αγορά.
 Η υψηλή τιμή του τυριού βέβαια κάνει απαγορευτική την τοποθέτηση του στα ράφια των σούπερμαρκετ. Κοστίζει περισσότερο από 1.000 ευρώ το κιλό.
Ο Σλόμπονταν Σίμιτς είναι ο μόνος παραγωγός στον κόσμο και το κάνει στην φάρμα του στην Ζασάβιτσα, 50 μίλια δυτικά της πρωτεύουσας της Σερβίας. Ξεκίνησε με μόλις 12 γαϊδουράκια πριν 16 χρόνια, αλλά πλέον έχει στην κατοχή του 300.
 Ο λόγος που το τυρί, γνωστό ως «pule», είναι τόσο ακριβό είναι γιατί για να φτιαχτεί ένα κιλό τυριού χρειάζονται 25 λίτρα φρέσκου γάλατος. Το ζώο όμως παράγει πολύ λιγότερο γάλα από τις αγελάδες ή τις κατσίκες όμως πράγμα που περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα.
 Στη φάρμα του Σίμιτς οι γαϊδούρες αρμέγονται με τον παραδοσιακό τρόπο, τρεις φορές τη μέρα. Αλλά η δυσκολία στη δημιουργία του τυρί έγκειται στο γεγονός ότι το γάλα γαϊδούρας δεν έχει αρκετή καζεΐνη ώστε να πήξει. Ο παραγωγός λοιπόν κρατά ως επτασφράγιστο μυστικό την μέθοδό του.
 Η πλειονότητα του πληθυσμού δεν έχει δοκιμάσει ποτέ το pule λέγεται όμως πως έχει μια πλούσια, καρυδοειδή και γήινη γεύση με εύθραυστη υφή.
Γνωστός φαν του τυριού γαϊδούρας είναι το τενίστας Νόβακ Τζόκοβιτς, που σύμφωνα με τις φήμες κάποτε αγόρασε όλη την παραγωγή του Σίμιτς. Ο ίδιος βέβαια το αρνείται.
 Σύμφωνα με τον μύθο η βασίλισσα Κλεοπάτρα επίσης έδειχνε προτίμηση στο εν λόγω γάλα, όχι προς κατανάλωση όμως. Έκανε μπάνιο με το γάλα για να διατηρήσει την ομορφιά της.Είναι ανώτερο από το γάλα της αγελάδας γιατί προσφέρει πολλά στην υγεία. Έχει εξήντα φορές περισσότερη βιταμίνη C από το κοινό γάλα, είναι αντιαλλεργικό και έχει μόλις 1% λίπος.
 Η κατανάλωση ακόμη και ενός μικροσκοπικού κομματιού τυριού κάθε μέρα μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του άσθματος και της βρογχίτιδας.
 Μέχρι να πέσει η τιμή του είναι βέβαιο ότι θα κρατήσει τις επωφελείς του ιδιότητες για τους λίγους που μπορούν να το αγοράσουν όμως.
 
 
 
 
 
(1 Vote)

Leave a comment

64 comments