Η πρώτη Λαϊκή Αγορά στο Θησείο!

Η πρώτη Λαϊκή Αγορά στην χώρα μας στήθηκε στην πλατεία του Θησείου σχεδόν έναν αιώνα πριν, ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας κρίσης του 1929, με στόχο την ενίσχυση των Ελλήνων παραγωγών και την αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας. Το δημόσιο χρέος βρισκόταν στα ύψη, ενώ οι τιμές των τροφίμων αυξάνονταν με ραγδαίους ρυθμούς. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το επερχόμενο οικονομικό πρόβλημα, εγκαθιδρύθηκε ο θεσμός της Λαϊκής Αγοράς στην Αθήνα, τον Πειραιά και την Πάτρα, δίνοντας στους παραγωγούς τη δυνατότητα να πουλούν οι ίδιοι τα προϊόντα τους στο αγοραστικό κοινό σε χαμηλότερο κόστος.
 

Laiki agora Thiseio 700x476

Όπως κάθε νέος θεσμός, έτσι και η Λαϊκή Αγορά συνάντησε τροχοπέδη μέχρι την ολοκληρωτική της αναγνώριση. Στην πρώτη της λειτουργία η προσέλευση των παραγωγών ήταν μικρή και ο λαός ήταν επιφυλακτικός. Πολλά από τα πολιτικά πρόσωπα της εποχής, προκειμένου να αναδείξουν το νέο θεσμό, κοινοποιούσαν φωτογραφίες τους στις οποίες φαίνονταν να ψωνίζουν από την Λαϊκή Αγορά. Επιπλέον, οι τιμές των προϊόντων δημοσιεύονταν στις εφημερίδες με στόχο την προσέλκυση περισσότερων αγοραστών. Μάλιστα ο δημοσιογράφος και πολιτικός Γεωργιος Πωπ χαιρέτισε με ομοικατάληκτη αισιοδοξία και χιούμορ το νέο μέτρο:


" Έτσι θα καλοτρώγωμεν τα πλήθη,
όλα θα βρίσκωνται φθηνά κι αφθόνως,
και της ζωής το πρόβλημα ελύθη
και κάνομε γυμναστική συγχρόνως " !

Σήμερα οι Λαϊκές Αγορές αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της ελληνικής πραγματικότητας, αφού εκτός από αγοραστική εξυπηρέτηση αποτελεί συνάμα και μια ευκαιρία για μία πρόσωπο με πρόσωπο συναλλαγή κι επαφή με τον ακούραστο παραγωγό και πωλητή που είναι ενίοτε μέγας ατακαδόρος και δεινός διαφημιστής των προϊόντων του!

 
 
(1 Vote)

Leave a comment