Πώς κρυώνετε τα Ζυμαρικά σας ;;;

Ήρθε η ημέρα της μακαρονάδας στο σπίτι και έχετε φτιάξει την αγαπημένη σας σάλτσα. Μπορεί να είναι μια κλασσική μπολονέζ, μια απλή σάλτσα ντομάτας με βασιλικό ή απλά θέλετε να σοτάρετε σε ελαιόλαδο λίγο σκόρδο, μπούκοβο και να ρίξετε μέσα τα μακαρόνια για κάτι γρήγορο και απλό.

Έτσι λοιπόν είστε έτοιμοι με τη σάλτσα έχετε βάλει μπόλικο αλατισμένο νερό να βράσει και έχετε δύο επιλογές.

Η πρώτη είναι να βράσετε τα μακαρόνια και αφού τα σουρώσετε να τα ρίξετε κατευθείαν στη σάλτσα ή να τα τσιγαρίσετε σε λίγο βούτυρο ή λάδι όπως είπαμε και προηγουμένως. Η δεύτερη περίπτωση είναι να τα κρυώσετε και να τα έχετε έτοιμα για αργότερα.

Στην πρώτη περίπτωση τα πράγματα είναι πολύ απλά και προσωπικά τη θεωρώ σαν την ιδανική επιλογή. Στη δεύτερη περίπτωση όμως πρέπει να προσέξουμε κάτι πολύ απλό που γίνεται κατά κόρον στα νοικοκυριά. Αυτό είναι η χρήση του κρύου τρεχούμενου νερού για το κρύωμα των ζυμαρικών. Το να τα βάλουμε κάτω από τη βρύση μέσα σε ένα σουρωτήρι  με το νερό να τρέχει για να σταματήσουμε το βρασμό είναι από μια άποψη σωστό, γιατί όντως θα κρυώσουν γρήγορα αλλά παράλληλα με το νερό φεύγει και μέρος από το άμυλο που υπάρχει στα μακαρόνια, με ότι αυτό συνεπάγεται σε γεύση αλλά και σε υφή.

GQ tip3

Συνεπώς, αν θέλετε να ετοιμάσετε τη μακαρονάδα σας για αργότερα το ιδανικό είναι να βράσετε τα ζυμαρικά 1-2 λεπτά λιγότερο απ΄ ό,τι συνήθως, να τα σουρώσετε καλά και να τα βάλετε σε ένα ρηχό ταψί. Δεν μας πειράζει ούτε το υλικό ούτε ιδιαίτερα το μέγεθος του ταψιού αρκεί η ποσότητα των ζυμαρικών να είναι τέτοια που να τους επιτρέπει να είναι απλωμένα κατά κάποιον τρόπο σε μία στρώση. Στη συνέχεια, τους ρίχνουμε λίγο σπορέλαιο το οποίο προτιμώ γιατί δεν επηρεάζει τη γεύση της σάλτσα αλλά αν προτιμάτε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ελαιόλαδο ή λιωμένο βούτυρο. Ανακατεύετε με απαλές κινήσεις να πάει παντού το λάδι και τα αφήνετε να κρυώσουν μόνα τους. Κάποια στιγμή μετά από 5 λεπτά μπορείτε να επαναλάβετε το ανακάτεμα και αναλόγως με την εποχή σε λίγη ώρα έχουν κρυώσει, έχει παραμείνει ατόφια η γεύση του ζυμαρικού και η υφή είναι πιο κοντά στην αίσθηση a’dente που τόσο πολύ επιθυμούμε. Όταν κρυώσουν βεβαίως μπορείτε να τα μεταφέρετε σε κάποιο άλλο σκεύος, να τα βάλετε στην κατσαρόλα που θα ξαναζεσταθούν ή να τα αποθηκεύσετε στο ψυγείο.

Δοκιμάστε το και είμαι σίγουρος ότι από εδώ και πέρα η μακαρονάδα που ετοιμάσατε το πρωί για να τη φάτε εσείς ή τα παιδιά σας το μεσημέρι, ξαφνικά… θα γίνει πιο νόστιμη!! 

Ο Δημήτρης Πολίτης Είναι βραβευμένος Σεφ, έχει ανανεώσει τα μενού κορυφαίων εστιατορίων και μαζί με την ομάδα του, ανανεώνει διαρκώς μενού σε εστιατόρια ή καφέ τόσο στην Αττική όσο και σε Επαρχία και Νησιά!

Δείτε τη σελίδα του: www.DimitrisPolitis.gr

ή συνδεθείτε μαζί του στο https://www.facebook.com/ChefPolitis/

(2 votes)

Leave a comment

8 comments