Οι βασικοί κανόνες συνδυασμού ελαιόλαδου-φαγητού

Το ελαιόλαδο διακρίνεται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του που σημαίνει πως όλα τα ελαιόλαδα δεν είναι κατάλληλα για όλα τα φαγητά.
Σε γενικές γραμμές το ελαιόλαδο συνδυάζεται βάσει ομοιότητας γεύσεων. Αυτό σημαίνει ότι:
 Tα φαγητά που έχουν λεπτή και διακριτική γεύση συνοδεύονται από ελαιόλαδα με ελαφρύ (ήπιο) φρουτώδες, ενώ φαγητά με πιο έντονες και χαρακτηριστικές γεύσεις, συνοδευονται από ελαιόλαδα με μέσης ή δυνατής έντασης φρουτώδους, ικανά να δηλώσουν την παρουσία τους και να συναγωνιστούν σε ένταση τις γεύσεις του πιάτου.
Ελαιόλαδα που παρουσιάζουν έντονη πικράδα συνοδεύουν επιτυχημένα υλικά με παρόμοια χαρακτηριστικά. Π.χ σαλάτες με ραδίκια ή άλλα πικρά χόρτα, κολοκυθάκια ή μελιτζάνες στα κάρβουνα ή ακόμα και κόκκινο κρέας στα κάρβουνα(π.χ. tagliata).
Ελαιόλαδα με έντονες πικάντικες νότες δίνουν χαρακτήρα σε πιάτα με έντονες γεύσεις και γεμάτο σώμα όπως: σούπες οσπρίων, κόκκινο κρέας στα κάρβουνα, μπρουσκέτες, δυνατές κόκκινες σάλτσες με βάση τη ντομάτα.
Ελαιόλαδα που έχουν γλυκές νότες και ήπιο φρουτώδες συνοδεύουν επιτυχημένα λευκά κρέατα, ψάρια βραστά ή στον ατμό κ.α.
Ελαιόλαδα με «πράσινα» αρώματα (κομμένο γρασίδι, φύλλο ντομάτας, άγουρη μπανάνα κ.α) συνήθως  μέσου φρουτώδους, δίνουν μια φρεσκάδα στα πιάτα μας και σε μερικές περιπτώσεις καλύπτουν κάποιες γεύσεις με τον χαρακτήρα τους χωρίς όμως να τις «καπελώνουν».
Σε γενικές γραμμές διαλέγοντας για να συνοδεύσουμε τα πιάτα μας ένα ισορροπημένο ελαιόλαδο μέτριου φρουτώδους δεν θα κάνουμε λάθος. Εκτός από τα πιάτα με λεπτές γεύσεις, σε όλες τις άλλες περιπτώσεις θα ταιριάζει μια χαρά.
Βασίλης Αϊβάζογλου, Ιδιοκτήτης G.E.T.|Greek Exquisite Tastes
 
 
 
 
(2 votes)

Leave a comment