Οι λίστες με τα πιο μολυσμένα και τα πιο καθαρά φρούτα & λαχανικά

Κάθε χρόνο από το 2004, η αμερικανική μη κερδοσκοπική οργάνωση Environmental Working Group EWG δημοσιεύει τη λίστα με τα 12 πιο μολυσμένα φρούτα και λαχανικά στο πλαίσιο του οδηγού “Shopper’s Guide to Persticides” που εκδίδει ετησίως.
 Η λίστα βασίζεται σε αποτελέσματα δοκιμών του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ και της Διοίκησης Τροφίμων & Φαρμάκων σε περισσότερα από 38.800 μη βιολογικά δείγματα.
Το EWG εξετάζει 6 μέτρα μόλυνσης, συμπεριλαμβανομένου του μέσου αριθμού φυτοφαρμάκων που εντοπίζεται στα δείγματα και της μέσης ποσότητας που περιέχουν. Κατά τη δοκιμή των δειγμάτων, το προσωπικό του οργανισμού πλένει ή ξεφλουδίζει τα προϊόντα, όπως ακριβώς θα έκαναν οι καταναλωτές.  
 Σύμφωνα με την έκθεση, ένα απλό δείγμα από φράουλες έδειξε 20 φυτοφάρμακα. Την ίδια στιγμή, σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 98% από τις φράουλες, το σπανάκι, τα ροδάκινα, τα νεκταρίνια, τα κεράσια και τα μήλα βρέθηκαν θετικά σε τουλάχιστον ένα υπόλειμμα φυτοφαρμάκου. Τα 12 πιο μολυσμένα φρούτα και λαχανικά είναι τα εξής:
 
1. Φράουλες
 
2. Σπανάκι
 
3. Νεκταρίνια
 
4. Μήλα
 
5. Σταφύλια
 
6. Ροδάκινα
 
7. Κεράσια
 
8. Αχλάδια
 
9. Ντομάτες
 
10. Σέλερι
 
11. Πατάτες
 
12. Πράσινες πιπεριές
 
Μάλιστα, φέτος η λίστα παρουσιάζει ακόμη ένα μολυσμένο λαχανικό, τις καυτερές πιπεριές. Σύμφωνα με την EWG, βρέθηκαν να έχουν μολυνθεί με εντομοκτόνα τοξικά για το ανθρώπινο νευρικό σύστημα.
Η οργάνωση συνιστά σε όσους καταναλώνουν συχνά καυτερές πιπεριές να αγοράζουν βιολογικές κι αν δεν μπορούν, τουλάχιστον να τις μαγειρεύουν πρώτα καθώς έτσι μειώνονται αισθητά τα επίπεδα παρασιτοκτόνου. 
 
 Ποιος είναι ο τρόπος να απολαμβάνουμε τα μολυσμένα φρούτα και λαχανικά;
Η EWG επιμένει ότι πρέπει να επιλέγουμε αυστηρώς βιολογικά προϊόντα.
Το πλύσιμο με νερό βρύσης που διαρκεί τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα είναι αρκετό. Για τους πιο σχολαστικούς, πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης απέδειξε πως το διάλυμα μαγειρικής σόδας και νερού είναι επίσης αποτελεσματικός τρόπος για να καθαρίσουν καλύτερα και πιο σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά.
 
 Αντί επιλόγου, θα κλείσουμε με τα 15 πιο “καθαρά” φρούτα και λαχανικά, δηλαδή εκείνα που περιέχουν τα λιγότερα φυτοφάρμακα.
 
1. Αβοκάντο
 
2. Καλαμπόκι
 
3. Ανανάς
 
4. Λάχανο
 
5. Κρεμμύδια
 
6. Αρακάς
 
7. Παπάγια
 
8. Σπαράγγια
 
9. Μάνγκο
 
10. Μελιτζάνες
 
11. Γλυκό πεπόνι τύπου honeydew
 
12. Ακτινίδιο
 
13. Πεπόνι κανταλούπ
 
14. Κουνουπίδι
 
15. Μπρόκολο
 
 
 
 
(2 votes)

Leave a comment