Χταπόδι στιφάδο αγιορίτικο με κρασί [νηστίσιμη και μοναστηριακή]

Υλικά
1,5 με 2 κιλά χταπόδι
1,5 κιλό κρεμμύδια ξερά (στο μέγεθος καρυδιού)
250 ml. κρασί
200 ml. λάδι
3-5 σκελίδες σκόρδο
5-6 δαφνόφυλλα
μαυροπίπερο σε σπυριά
5 με 6 καρφιά γαρύφαλλο
κανέλα σε ξύλο
πελτές ελάχιστος (προαιρετικά)
 
Βήματα
 
 1
Πλένουμε και βράζουμε το χταπόδι μας σε σιγανή φωτιά για δύο ώρες περίπου. Στη συνέχεια το κόβουμε σε κομμάτια μήκους πέντε ή έξι εκατοστών. Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια και τα σκόρδα μας. Τα πλένουμε και τα στραγγίζουμε.
 
2
 Βάζουμε τον ταβά μας σε σιγανή φωτιά με το λάδι και τα κρεμμύδια και τα ανακατεύουμε ώστε να ροδίσουν ελαφρώς.
 
3
 Προσθέτουμε μισό ποτήρι νερό και τα σκόρδα, και σκεπάζουμε τον ταβά, αφήνοντας να βράσουν τα σκορδοκρέμμυδά μας για δεκαπέντε έως είκοσι λεπτά. Κατόπιν, βάζουμε το κρασί και τα δαφνόφυλλα και όλα τα μπαχαρικά, και από πάνω απλώνουμε τα κομμάτια του χταποδιού. Μπορούμε, αν θέλουμε, να ρίξουμε και μια κουτάλα από το ζουμί του χταποδιού. Καλό θα είναι να βάλουμε χταποδόζουμο και όχι πελτέ. Αν δε βάλουμε χταποδόζουμο, τότε προσθέτουμε λίγο πελτέ, αφού τον αραιώσουμε πρώτα.
 
4
 Αφήνουμε να σιγοβράσει σε σιγανή φωτιά το φαγητό μας επί μία ώρα περίπου, πάντα σκεπασμένο, και δεν το ανακατεύουμε καθόλου, μόνο κουνάμε τον ταβά μας.
Δοκιμάζουμε, και ανάλογα με την προτίμησή μας προσθέτουμε αλάτι, γιατί, όπως προαναφέραμε, τα χταπόδια είναι τα μόνα θαλασσινά που δε χρειάζονται αλάτι, επειδή έχουν το δικό τους.
 
 
Ο Βασίλης Πατσής είναι Σεφ και παρουσιάζει το "ΠΑΣ...ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΝΤΑΣ" στην ΚρήτηTV! 
 
 
 
 
(3 votes)

Leave a comment