Ρό - Κτήμα Εύχαρις 2014

Ερυθρωπό κρασί από την ποικιλία Αγιωργίτικο καλλιεργημένη στα Γεράνεια και οινοποιημένη από το Κτήμα Εύχαρις στα Μέγαρα της Αττικής. ΒΑΘΜΟΣ 82/100

  

 Ροζέ μεσαίου βάθους με πορτοκαλιές κα κόκκινες αποχρώσεις. Αρώματα χαμηλής έντασης από γλυκό κυδωνόπαστο, κεράσι γλυκό και νότες ωρίμανσης. Στόμα γεμάτο με γλύκα και οξύτητα που το ισορροπεί κυριαρχώντας στην επίγευση.

Ένα μεσογειακό ερυθρωπό.

 

Βαθμός 82/100 για ένα ερυθρωπό (σκούρο ροζέ, ανοιχτό κόκκινο) κρασί χαμηλών αρωματικών τόνων και πιο ανεβασμένων γευστικών χαρακτηριστικών. Οι πορτοκαλιές αποχρώσεις του, δείχνουν ότι το κρασί αυτό μετά από δύο χρόνια ζωής έχει φτάσει στην ωριμότητα. Αυτό γίνεται φανερό στη μύτη αφού το φρέσκο κόκκινο φρούτο έχει υποχωρήσει και δώσει τη θέση του σε πιο καραμελωμένες νότες φρούτων. Δίνει την προσδοκία της γλύκας στη γεύση που πράγματι επαληθεύεται, αφού η αλκοόλη το κάνει να ξεκινήσει γλυκά και στη συνέχεια η οξύτητα το ισορροπεί με ακρίβεια. Είναι στην κατηγορία των ροζέ που προορίζονται για φαγητό. Έχει το στυλ κρασιού με μεσογειακό χαρακτήρα όπου η ωρίμανση των σταφυλιών και η οινοποίηση έχουν δώσει νότες ωρίμανσης με τα φρούτα να βρίσκονται σε ένα πιο προχωρημένο στάδιο. Το καλύτερο σημείο του είναι η αρμονία στο στόμα. Αρμόνια μεταξύ μιας ικανοποιητικής γλύκας της αλκοόλης και οξύτητας, που στηρίζονται σε ένα πολύ ικανοποιητικό για ροζέ, σώμα. Οι τανίνες φαίνεται να συμβάλουν στο σώμα χωρίς να κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Η χαμηλή αρωματική του ένταση το βγάζει από την κατηγορία των μοντέρνων κρασιών αλλά το καλοκαμωμένο σώμα του το τοποθετεί στην κατηγορία του επιτραπέζιου κρασιού, όχι με την παλιά νομοθετική έννοια, άλλα σε αυτή ενός ελληνικού οίνου φτιαγμένου για να συνοδέψει φαγητό. Η ωρίμανση δεν μεταβλήθηκε σε οξείδωση αλλά χαμήλωσε και συμπύκνωσε την αρωματική του ένταση. Ένα κρασί που εύκολα μπορείς να το υποτιμήσεις μυρίζοντας και να εκτιμήσεις πίνοντας. Σπάνια βρίσκουμε ροζέ Αγιωργίτικα που να έχουν αρχίσει να ωριμάζουν και να αποκτούν ταυτότητα. Τα αρώματά του θα κινηθούν σε φάση μεγαλύτερης ωρίμανσης, θα καραμελώσουν περισσότερο, δίνοντάς του ακόμη πιο ώριμο χαρακτήρα. Αυτό μαντεύεται από το γεγονός ότι αφήνοντάς το στο ποτήρι αρκετή ώρα εμφανίζονται αρώματα σταφίδας. Ίσως αυτό να αποτελεί μια καλή αφετηρία ενός σοβαρού ροζέ Αγιωργίτικου, προορισμένου να κρατήσει στο χρόνο, με την προϋπόθεση ότι αυτό αποτελεί και την πρόθεση του παραγωγού του.

 

 

 

 

(3 votes)

Leave a comment