NOPERA WINERY ΤΟ ΣΑΜΙΩΤΙΚΟ ΜΟΣΧΑΤΟ ΣΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟΥ

Με ιστορία που ξεκινά απο τον 19ο αιώνα, η Νόπερα δημιούργησε μοναδικό γλυκό και ξηρό σαμιακό μοσχάτο.
 
Η ιστορία των κρασιών και της φιλοσοφίας της NOPERA ξεκινά στα μέσα του 19ου αιώνα, όταν η οικογένεια Nopera αφήνει τη Μάλτα και μεταναστεύει στο νησί της Σάμου.
Μετά από μερικά χρόνια δημιουργεί ένα σαμιώτικο κρασί υψηλής ποιότητας, γλυκό, από την ποικιλία του λευκού μοσχάτου.
To κρασί αυτό καταφέρνει ακόμα και να το εξάγει σε φημισμένους πελάτες, όπως στη γαλλική εταιρεία Noilly Pratt της Μασσαλίας, γνωστή μέχρι τις μέρες μας για το βερμούτ μοναδικής ποιότητας που παράγει.
 
Σήμερα, ο Νικόλαος Μυτιληναίος, συνεχίζει την παράδοση του πατέρα του Ευάγγελου και της οικογένειας Nopera, μαζί με τον Γιάννη Κωστάκη, αμπελουργό και παραγωγό με εμπειρία τριών γενεών, δημιούργησαν έναν πρότυπο, βιολογικό και βιοδυναμικό σαμιακό αμπελώνα με σκοπό να προάγουν την πολυπλοκότητα του τοπικού terroir και να αποκαταστήσουν την παλιά του αίγλη.
 
 
 
NOPERA VINTAGE
Ένα γλυκό μοσχάτο κρασί από τρία διαφορετικά αμπελοτόπια της Σάμου.
Η αρμονία και η φρεσκάδα που το χαρακτηρίζουν σε συνδυασμό με τα πλούσια αρώματα του μοσχάτου Σάμου, το οποίο αφυδατώνεται στις ειδικές λιάστρες των αμπελώνων μας, κάτω από τον ελληνικό ήλιο, συνθέτουν ένα κρασί με πλήρη ισορροπία ανάμεσα στη γλυκύτητα και την οξύτητά του.
Η 19μηνη παλαίωση σε γαλλικά δρύινα βαρέλια, μέτριου και ελαφρού «ψησίματος», αναδεικνύουν την έκφραση των διαφορετικών terroir που διαθέτουμε.
Χρυσαφί χρώμα, γλυκά ανθώδη αρώματα στη μύτη, πλούσιο στόμα με γεύσεις φρούτων, βανίλιας, μελιού και περγαμόντου συνθέτουν ένα φρέσκο-παλαιωμένο, εξαιρετικό, γλυκό μοσχάτο.
 
 
NOPERA EPITOME
Αυτό το κρασί αποτελεί την απόλυτη έκφραση της εξέλιξης του σαμιακού γλυκού μοσχάτου.
Το blend των πιο ιδιαίτερων βαρελιών, από διαφορετικές χρονιές, είναι η επιτομή της σύνθεσης μοσχάτων με άλλο βαθμό ωρίμανσης, σε βαρέλι. Οι οινολόγοι της NOPERA επιλέγουν μεταξύ γλυκών κρασιών διαφορετικής εσοδείας και terroir, τις χρονιές που αυτό είναι εφικτό, με γνώμονα την πολυπλοκότητα και την υπέρτατη σύνθεση γλυκού μοσχάτου.
Ένα κρασί σε περιορισμένο αριθμό φιαλών, το οποίο παράγεται για να μας δώσει ένα αποτέλεσμα κοντά στα αρχαία, πλούσια κρασιά της σαμιακής γης.
Η πολυπλοκότητα των αρωμάτων και των γευστικών στοιχείων αντικατοπτρίζουν τη φιλοσοφία και τη βαθιά τεχνογνωσία της NOPERA.
Σκουρόχρωμο, κεχριμπαρένιο χρώμα, εξαιρετικά σύνθετο αρωματικά, με τόνους δαμάσκηνου, καφέ και καραμέλας.
Στο στόμα κυριαρχεί το έντονο σώμα του συγκεκριμένου κρασιού, με αρώματα βερίκοκου, μελιού, κερασιού με μια αισθητή αλλά ντελικάτη οξύτητα, έτσι ώστε να παραμένει ισορροπημένο και να μπορεί να αναδείξει τη φινέτσα των τριών διαφορετικών terroir, μέσα από μια ιδιαίτερα μακρά επίγευση.
 
 
NOPERA ROYA
Ένα ξηρό και πολύ φρέσκο μοσχάτο, το οποίο προέρχεται από ένα και μόνο αμπελοτόπι, που βρίσκεται στα 200 μέτρα υψόμετρο.
Η περιοχή ονομάζεται Ρόγια και είναι αυτή που έδωσε στο κρασί το όνομά του, καθώς αποτελεί ένα από τα καταλληλότερα terroir για την παραγωγή ξηρού μοσχάτου στη Σάμο.
Το κρασί οινοποιείται σε μικρού όγκου ανοξείδωτες δεξαμενές, έτσι ώστε να υπάρχει απόλυτος έλεγχος της διαφορετικότητας των τμημάτων του ίδιου αμπελώνα.
Έχει λαμπερό ανοιχτόχρωμο κίτρινο χρώμα, με χρυσές ανταύγειες, τυπικό για την ποικιλία του μοσχάτου Σάμου.
Στη μύτη διακρίνονται ανθώδη και φρουτώδη αρώματα εσπεριδοειδών, ροδάκινου και τριαντάφυλλου.
Στο στόμα ξεχωρίζει το πλούσιο σώμα και η οξύτητά του, τα οποία σε συνδυασμό με τις έντονες γεύσεις τροπικών φρούτων, πεπονιού, ανανά και γλυκολέμονου συνθέτουν, ίσως, το καλύτερο ξηρό, σαμιακό μοσχάτο, με απίστευτη φρεσκάδα και ιδιάζοντα εξωτικό χαρακτήρα.
 
 
 
 
 
 
 
(2 votes)

Leave a comment