Κρασάτα μπισκότα, Μαλεβιζώτικα Αρτοποιήματα

Μια ευχάριστη έκπληξη από την Κρήτη είναι τα μαλεβιζώτικα κρασάτα μπισκότα ενός μικρού φούρνου στα Σταυράκια.

 

Tο Μαλεβύζι είναι η περιοχή του νομού Ηρακλείου που εκτείνεται νοτιοδυτικά της πόλης του Ηρακλείου, περιλαμβάνει τους ανατολικούς πρόποδες του Ψηλορείτη ,αρκετές εύφορες πεδινές εκτάσεις και καταλήγει σε μερικές από τις πιο όμορφες παραλίες του Κρητικού πελάγους.

Το όνομα Μαλεβύζι προέρχεται από το ενετικό κάστρο Malvicino και θεωρείται ότι συνδέεται και με την μεσαιωνική ποικιλία κρασιών Malvazia μιας κι ακόμη σήμερα είναι περίφημα τα μαλεβυζιώτικα κρασιά.

Στα Σταυράκια, ένα μικρό χωριό λίγο έξω από το Ηράκλειο στον δρόμο προς Μοίρες, 3 γυναίκες από το χωριό λειτουργούν ένα φούρνο με το όνομα Μαλεβιζώτικα Αρτοποιήματα και παρασκευάζουν παραδοσιακές συνταγές. Μια από αυτές είναι και τα κρασάτα μπισκότα με κρασί, ελαιόλαδο, σουσάμι και αλεύρι χωρίς συντηρητικά ή άλλα πρόσθετα.

Τραγανά με έντονο φουρνιστό χαρακτήρα, νόστιμα και με διακριτική γεύση οίνου που δεν σε αφήνει σε ησυχία ειδικά αν τα συνδυάσεις με μια κρητική γραβιέρα ενώ με την ίδια ευκολία συνοδεύουν και έναν ελληνικό καφέ. Η δική μου δοκιμή έγινε σε μια πράσινη σαλάτα με ακτινίδιο, γραβιέρα, κάπαρη και γλυκόξινη σάλτσα μελιού.

ΣΤΑΥΡΑΚΙΑ, ΣΤΑΥΡΑΚΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Νομός ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ - ΕΙΔΗ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ | ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ, ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΡΤΟΠΟΙΙΑΣ

2810721770

(4 votes)

Leave a comment