Χριστουγεννιάτικα Έθιμα: Το Τάισμα της Βρύσης

Το "Τάισμα" της Βρύσης πραγματοποιείται ανήμερα της Γέννησης του Χριστού ή την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Νέες γυναίκες από τα χωριά της ηπειρωτικής Ελλάδας ξεκινούν κουβαλώντας στους ώμους τους τις στάμνες τους με σκοπό να τις γεμίσουν με νερό από την κοντινότερη κρήνη. Εκτός από τις στάμνες τους κρατούν μαζί τους και "εφόδια": μέλι, βούτυρο, στάρι, τυρί και ό,τι άλλο προτιμούν.
Το πιο παράξενο είναι ότι τα τρόφιμα αυτά δεν τα κρατούν για να καταναλωθούν από τις ίδιες ή για να κεραστούν οι υπόλοιπες που συνοδεύουν!  Απεναντίας, τα τρόφιμα τους χρησιμεύουν ως προς το Τάισμα...της Βρύσης! Πιο συγκεκριμένα, αφού πάρουν νερό από την πηγή, αλείφουν τη βρύση με το μέλι ευχόμενες να ρέει η ζωή όπως το νερό και να είναι τόσο γλυκιά όσο το μέλι με το οποίο το άλειψαν. Το στάρι, το τυρί και ό,τι άλλο κουβαλούν προσφέρεται στη βρύση ως αντάλλαγμα για την εξασφάλιση καλής σοδειάς.

petrini vrysi
Το φρέσκο καθάριο νερό συμβολίζει το νέο χρόνο που έρχεται. Στη στάμνα μέσα ρίχνουν βάτα, που είναι ταυτισμένα με την αισιοδοξία και με αυτά ραντίζουν το σπίτι στις τέσσερις γωνιές. Καθόλη τη διαδρομή από την κρήνη μέχρι και το σπίτι τους, οι γυναίκες περπατούν αμίλητες, μέχρι να πιουν όλοι από το "άκραντο" ή "αμίλητο" νερό.

(0 votes)

Leave a comment

1 comment