Το αγαπημένο φρούτο των αρχαίων Ελλήνων

Ακολουθώντας ένα λιτό μεν αλλά υγιεινό τρόπο διατροφής, οι αρχαίοι μας πρόγονοι δεν περιφρονούσαν τις ευεργετικές ιδιότητες των φρούτων. Αντίθετα, φαίνεται ότι τα εκτιμούσαν ιδιαιτέρως, όπως μαρτυρούν οι πολυάριθμες λογοτεχνικές αναφορές σε αυτά.

Από τα πιο δημοφιλή φρούτα της αρχαιότητας ιδιαίτερα στη Ρόδο και τη Σικελία ήταν τα επονομαζόμενα "βράβυλα" ή και "κόκκυμπλα", που αντιστοιχούν στα σημερινά δαμάσκηνα. Σε όλη την χώρα, καταναλώνονταν σε μεγάλο βαθμό τα σταφύλια, είτε σαν καρπός είτε αξιοποιούμενα για την παραγωγή οίνου. Επιπλέον, εξαιρετικά αγαπητά ήταν τα μήλα και τα κυδώνια.

Ωστόσο, το πιο αγαπημένο φρούτο των αρχαίων Ελλήνων ήταν το σύκο. Τα σύκα της Αττικής θεωρούνταν εξαιρετικής ποιότητας και μοναδικής νοστιμιάς και ως εκ τούτου πιστευόταν ότι η κατανάλωσή του θα έπρεπε να είναι προνόμιο μόνο των Αθηναίων και ότι δεν έπρεπε να το εξάγουν σε άλλες πόλεις!

freska sika

Η αγάπη των αρχαίων Ελλήνων για τα σύκα ήταν τέτοια που είχαν δημιουργήσει αρκετά τοπωνύμια (μερικά διατηρούνται μέχρι σήμερα) με το όνομα του φρούτου αυτού.

 

(2 votes)

Leave a comment