Τι είναι τα Trans Λιπαρά Οξέα;

   Ορισμός
Ta trans λιπαρά οξέα ή μερικώς υδρογονωμένα λιπαρά οξέα στα τρόφιμα προέρχονται από 3 κύριες πηγές:
βακτηριακός μετασχηματισμός των ακόρεστων λιπαρών οξέων στη μεγάλη κοιλία των μηρυκαστικών, όπως οι αγελάδες και τα πρόβατα (περνώντας στο λίπος, το κρέας και το γάλα τους) 
βιομηχανική υδρογόνωση ή σκλήρυνση των ελαίων για τη δημιουργία λιπαρών υλών για επάλειψη και για ψήσιμο
θέρμανση και τηγάνισμα των ελαίων σε υψηλές θερμοκρασίες.
Μπορείτε να ελέγξετε τις συσκευασίες τροφίμων, για την ύπαρξη ή μη αυτών των λιπαρών στο τρόφιμο.
 
  Γιατί οι εταιρείες τροφίμων θέλουν να χρησιμοποιούν trans λιπαρά οξέα;
Επειδή είναι εύκολα στη χρήση, φθηνά στην παραγωγή και διαρκούν μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης, δίνουν στα τρόφιμα μια ευχάριστη γεύση και υφή. Πολλά εστιατόρια και ταχυφαγεία χρησιμοποιούν trans λιπαρά οξέα για το τηγάνισμα τροφίμων, καθώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολλές φορές.
 
  Πώς τα trans λιπαρά επηρεάζουν την υγεία μου;
Τα trans λιπαρά οξέα αυξάνουν την κακή χοληστερίνη (LDL) και μειώνουν την καλή χοληστερίνη (HDL). Η κατανάλωση trans λιπαρών αυξάνει τον κίνδυνο εμφάμισης εμφράγματος του μυοκαρδίου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Έχει συσχετιστεί ακόμα με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.
 
  Ποια τρόφιμα περιέχουν trans λιπαρά; 
Τα trans λιπαρά οξέα υπάρχουν σε πολλά τρόφιμα, αλλά κυρίως σε:
τηγανιτές πατάτες και γενικά τηγανιτά τρόφιμα (απ’ έξω)
ντόνατς και γλυκά 
κράκερ και μπισκότα
ζύμη πίτσας 
σκληρές μαργαρίνες
μαγειρικά λίπη
αρτοσκευάσματα, όπως κρουασάν τυρόπιτες κλπ
 
  Υπάρχουν trans λιπαρά οξέα στη φύση;
Μικρές ποσότητες αυτών των λιπαρών απαντώνται στη φύση σε κάποια προϊόντα κρέατος και γάλακτος, μεταξύ των οποίων το μοσχάρι, το αρνί και το βούτυρο. Δεν είναι ξεκάθαρο, ωστόσο, εάν αυτά τα λιπαρά που βρίσκονται φυσικά στα τρόφιμα έχουν τις ίδιες αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία, όπως τα βιομηχανικώς κατασκευασμένα. 
 
  Πόσο λιπαρά trans επιτρέπεται να καταναλώσω κάθε μέρα;
Η Αμερικανική Καρδιολογική εταιρεία (American Heart Association) προτείνει μείωση της κατανάλωσης trans λιπαρών οξέων σε λιγότερο από 1% της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένας μέσος άνθρωπος που καταναλώνει περίπου 2000 θερμίδες καθημερινά, δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 20 θερμίδες από αυτά τα λιπαρά, δηλαδή λιγότερο από 2 γραμμάρια. Λαμβάνοντας υπόψη τα λιπαρά που απαντώνται στη φύση και πιθανόν τρώμε καθημερινά, δεν μένει κανένα περιθώριο για επιπλέον κατανάλωση
 
 

Η Έφη Κολοβέρου είναι Κλινική Διαιτολόγος, Υποψήφια Διδάκτωρ του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και μπορεί να σας βοηθήσει να ρυθμίσετε τη διατροφή σε μια πληθώρα κλινικών καταστάσεων και να βελτιώσετε την υγεία σας!

Συνδεθείτε μαζί της στο Facebook: www.facebook.com/NutriClinic.gr

 

 

 
(3 votes)

Leave a comment

3 comments