Τσιγαριαστό (σφακιανό) με το λάδι του

Υλικά
1 1/2 κιλό κατσικάκι ή αρνάκι (κομμάτια μετρίως λιπαρά απο οποιδήποτε μέρος του ζώου τεμαχισμένα με το κόκαλο πάχους περίπου 4 εκ.)
80 ml ελαιόλαδο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
120 ml κρασί ξηρό, λευκό ή κόκκινο (προαιρετικά)
 
Βήματα
1
Πλένουμε και στραγγίζουμε καλά το κρέας.
2
Σε μια ρηχή και πλατιά κατσαρόλα (τύπου πλασοτέ) βάζουμε το λάδι και την τοποθετούμε σε πολύ δυνατή φωτιά. Μολις ζεσταθεί καλά, βάζουμε μέσα τα κομμάτια του κρέατος και τα ροδίζουμε για περίπου 5 λεπτά από όλες τις πλευρές. Αλατοπιπερώνουμε. Αν χρησιμοποιήσουμε κρασί το βάζουμε σε αυτό το σημείο και σείουμε ελαφρώς το σκεύος μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
3
Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σχεδόν στο ελάχιστο (π.χ. για μάτια που έχουν διαβάθμιση 1-3, τη βάζουμε στο 1), το σκεπάζουμε καλά με το καπάκι και το αφήνουμε να ψηθεί για περίπου 1-1 1/2 ώρα ή μέχρι να γίνει.
4
Κατά το ψήσιμο ελέγχουμε το κρέας. Θα δούμε οτι βγάζει τα υγρά του μέσα στα οποία ψήνεται. Προσθέτουμε ελάχιστο νερό, μόνο αν δούμε ότι το κρέας κινδυνεύει να καεί.
5
Λίγο πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, ξεσκεπάζουμε ώστε να εξατμιστούν τυχόν υγρά και το κρέας να μεινεί μόνο με το λίπος του.
6
Το σερβίρουμε ζεστό με τηγανητές πατάτες και πράσινη σαλάτα.
7
ΜΥΣΤΙΚΟ:
Ανάλογα με την ηλικία του ζώου, μπορεί να χρειαστεί περισσότερο ή λιγότερο μαγείρεμα. Ιδανικά το κατσικάκι δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο από 6-8 μηνών.
 
 
 
Ο Βασίλης Πατσής είναι Σεφ και παρουσιάζει το "ΠΑΣ...ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΝΤΑΣ" στην ΚρήτηTV!
 
 
 
 
 
(4 votes)

Leave a comment