ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΟ 1/3 ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΚΑΤΑΛΗΓΕΙ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Περίπου 88 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων καταλήγουν ετησίως στα σκουπίδια στην ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί περίπου στο 20% των τροφίμων που παράγονται στην ΕΕ και δεν καταναλώνονται ποτέ. Το αντίστοιχο ποσοστό σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχεται περίπου στο 33%.
 Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, στοιχεία της οποίας παρουσιάσει η ΕΡΤ, το κόστος αυτής της σπατάλης στην Ευρώπη φτάνει τα 143 δισ. ευρώ ετησίως. Tα τρόφιμα σπαταλώνται σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων: από τις φάρμες ως την επεξεργασία και την παραγωγή τους και από τα καταστήματα ως τα εστιατόρια και τα νοικοκυριά.
Όπως επισημαίνεται, η σπατάλη τροφίμων αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα σύγχρονα περιβαλλοντικά και οικονομικοκοινωνικά προβλήματα, τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη στιγμή που πάνω από 800 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο δεν έχουν σταθερή πρόσβαση σε τροφή.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας, περίπου το 1/3 των τροφίμων που παράγονται παγκοσμίως πετιέται στα σκουπίδια. Εκτιμάται, δε, ότι ο όγκος των πεταμένων τροφών απαιτεί καλλιεργήσιμη έκταση στο μέγεθος της Κίνας και ευθύνεται για περίπου το 8% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Η Επιτροπή τονίζει ότι θα πρέπει να διευκολυνθεί η ανάκτηση και αναδιανομή των πλεονασμάτων τροφίμων έτσι ώστε ασφαλή και βρώσιμα τρόφιμα να μπορούν να φτάσουν σ’ εκείνους που τα έχουν ανάγκη.
Για το λόγο αυτό, η Επιτροπή προτείνει μια νέα νομοθεσία με στόχο την πρόληψη της σπατάλης τροφίμων, η οποία θα ζητά από τα κράτη μέλη να παρακολουθούν τα επίπεδα των αποβλήτων τροφίμων σε κάθε στάδιο της αλυσίδας εφοδιασμού τους και να υποβάλουν έκθεση με σκοπό τη διευκόλυνση ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ φορέων για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί.
Εξάλλου, σύμφωνα με την έρευνα Ευρωβαρόμετρο, η πλειονότητα των καταναλωτών στην ΕΕ (58%), έναντι 71% στην Ελλάδα, δηλώνουν ότι πάντα κοιτούν την ημερομηνία που αναγράφεται στα τρόφιμα («ανάλωση έως» και «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από») όταν ψωνίζουν ή όταν προετοιμάζουν τα γεύματα. Ωστόσο, λιγότερο από ένας στους δύο καταναλωτές κατανοούν το νόημα της ετικέτας στα τρόφιμα.
Η Επιτροπή θεωρεί ότι το 15-33% των τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια οφείλεται στο ότι οι καταναλωτές δεν ερμηνεύουν σωστά την ημερομηνία που αναγράφεται στα τρόφιμα.
Για το λόγο αυτό, η Επιτροπή εξετάζει τρόπους για να βελτιωθούν οι κανόνες σήμανσης ημερομηνίας στα τρόφιμα από όλους τους φορείς, καθώς και η κατανόησή τους από τους καταναλωτές, ούτως ώστε να μην καταλήγουν στα σκουπίδια τρόφιμα που είναι ασφαλή και βρώσιμα.
 
 
 
 
 
 
(2 votes)

Leave a comment

175 comments

 • AArlklo
  AArlklo Κυριακή, 10 Οκτωβρίου 2021 16:46 Report

  Украинские ТВ-шоу свежий серия новости онлайн шоу смотреть Шоумаскгоон 3 серия, смотреть онлайн - Филип Киркоров все серии

  Comment Link

 • AAnytnh
  AAnytnh Κυριακή, 10 Οκτωβρίου 2021 11:18 Report

  Украинские телепередачи свежий сезон коментарии смотреть тут Шоумаскгоон 3 серия, смотреть онлайн - Филип Киркоров новый выпуск

  Comment Link

 • AAzqjjv
  AAzqjjv Παρασκευή, 08 Οκτωβρίου 2021 05:04 Report

  Народные телепередачи свежий сезон обзор смотреть смотреть Холостячка 2 сезон 4 серія дивитись онлайн Ютуб

  Comment Link

 • AAggkzy
  AAggkzy Παρασκευή, 08 Οκτωβρίου 2021 03:54 Report

  Украинские реалити-шоу последний серия обзор посмотреть Холостячка 2 сезон 4 серія дивитись онлайн В эфире канала

  Comment Link

 • AAdrmuf
  AAdrmuf Παρασκευή, 08 Οκτωβρίου 2021 03:18 Report

  Русские телепередачи новый выпуск видео смотреть онлайн в хорошем качестве Холостячка 2 сезон 4 серія дивитись онлайн лучшее качество

  Comment Link

 • AAkspvn
  AAkspvn Παρασκευή, 08 Οκτωβρίου 2021 02:47 Report

  Народные телепередачи новый сезон видео просмотр Холостячка 2 сезон 4 серія дивитись онлайн проямой эфир

  Comment Link

 • AAdplhe
  AAdplhe Παρασκευή, 08 Οκτωβρίου 2021 02:06 Report

  Украинские телепередачи новый сезон отзывы смотреть онлайн в хорошем качестве Холостячка 2 сезон 4 серія дивитись онлайн последний выпуск

  Comment Link

 • AAobqpt
  AAobqpt Παρασκευή, 08 Οκτωβρίου 2021 01:37 Report

  Русские телепередачи новый серия обзор просмотр Холостячка 2 сезон 4 серія дивитись онлайн все выпуски

  Comment Link

 • AAwpkod
  AAwpkod Παρασκευή, 08 Οκτωβρίου 2021 01:02 Report

  Украинские телепередачи новый серия фото смотреть онлайн Холостячка 2 сезон 4 серія дивитись онлайн новый выпуск

  Comment Link

 • AAynqjm
  AAynqjm Πέμπτη, 07 Οκτωβρίου 2021 23:54 Report

  Украинские телепередачи последний серия обзор смотреть сейчас Холостячка 2 сезон 4 серія дивитись онлайн Ютуб

  Comment Link

close

Γραφτείτε για να Είμαστε σε Επαφή!!

Ενημερωθείτε για καινούρια και ήδη υπάρχοντα ποιοτικά ελληνικά προϊόντα

Δείτε τους Όρους Χρήσης /Πολιτική Απορρήτου
Μπορείτε να διαγραφείτε από την ενημερωτική λίστα μας αυτόματά ανά πάσα στιγμή