Τοπίο που θυμίζει τα φιορδ της Νορβηγίας. Αλλά.. βρίσκεται στην Ελλάδα!

Μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις που μια ανθρώπινη παρέμβαση έδωσε νέα πνοή στη φύση και δημιούργησε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον.
Η Νορβηγία μπορεί στην πραγματικότητα να απέχει αρκετά χιλιάδες χιλιόμετρα, εσείς όμως δεν χρειάζεται να ξενιτευτείτε για να γνωρίσετε τις ομορφιές τηςΣτα Αγραφα, σε υψόμετρο πάνω από 1.000 μέτρα, στην αγκαλιά ενός πυκνού δάσους «φωλιάζει» η Λίμνη Πλαστήρα. Τοπίο που θυμίζει τα φιορδ της Νορβηγίας.
Αλλά.. βρίσκεται στην Ελλάδα!
 
Τα φιορδ κάνουν παιχνίδι με τα δέντρα που καθρεφτίζονται στα νερά της λίμνης και τα χωριουδάκια γύρω γύρω, το καθένα διαφορετικό και μοναδικό, συμπληρώνουν το αλπικό τοπίο.
Και να σκεφτεί κανείς πως η Λίμνη Ταυρωπού ή Λίμνη Πλαστήρα, όπως είναι πλέον γνωστή στους περισσότερους, είναι τεχνητή. Εμπνευστής του έργου ήταν ο στρατηγός Νικόλαος Πλαστήρας, ο οποίος το 1925 οραματίστηκε την κατασκευή φράγματος για να συγκρατήσει τα νερά του ποταμού Ταυρωπού, φυλακίζοντάς τα μέσα στο οροπέδιο της Νεβρόπολης.
Εξαιτίας όμως της Κατοχής, η ιδέα του άργησε να υλοποιηθεί. Η κατασκευή του φράγματος ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 1955 και ολοκληρώθηκε το 1959, οπότε και άρχισε η πλήρωση του ταμιευτήρα με νερό από τους παραπόταμους του Ταυρωπού και με βρόχινο νερό.
Η λίμνη Ταυρωπού που αργότερα μετονομάστηκε σε λίμνη Πλαστήρα καταλαμβάνει έκταση 25.000 στρεμμάτων και το βάθος της είναι περίπου 65μ.
Το φράγμα είναι μία εντυπωσιακή τσιμεντένια κατασκευή με μήκος 220μ. και ύψος 83μ. Είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις, που μία ανθρώπινη παρέμβαση στο φυσικό οικοσύστημα έχει τόσο θετικά αποτελέσματα.Όποιος την έχει επισκεφθεί θα ξαναπάει και όποιος δεν το ‘χει ήδη κάνει, το βάζει στο σχέδιο.
Σύμφωνα με τη φωνή της πλειονότητας ντύνεται στην καλύτερή της φορεσιά το καλοκαίρι, μα είναι προορισμός κάθε ημέρας και κάθε νύχτας – με το παραπάνω δικαιώνει το όνομα «λίμνη των τεσσάρων εποχών».
Για να πραγματοποιήσετε τον γύρο της Λίμνης Πλαστήρα χρειάζεστε μόνο μία μέρα.
Η συνολική απόσταση με τις απαραίτητες παρακάμψεις είναι γύρω στα 100 χιλιόμετρα. Εμείς όμως σας προτείνουμε να το πάτε πιο χαλαρά και να της αφιερώσετε αρκετές μέρες.
Και να το θυμηθείτε, δεν θα ξεκολλάτε. Αυτή τη λίμνη δεν τη χορταίνεις.Γύρω από τη λίμνη υπάρχουν δεκάδες παραδοσιακά χωριά. Κάθε ένα έχει τη δική του ομορφιά και φυσιογνωμία, ενώ τα περισσότερα χαρίζουν εκπληκτική θέα στη λίμνη, τις γύρω βουνοκορφές και το θεσσαλικό κάμπο.
Η αξεπέραστη φυσική ομορφιά της περιοχής, σε συνδυασμό με τα πολυάριθμα αξιοθέατα και τις αμέτρητες επιλογές που έχει κανείς για να περάσει ευχάριστα, έχουν αναδείξει τη λίμνη Πλαστήρα σε επίγειο παράδεισο.
 
ΠΗΓΗ:dinfo.gr
 
 
 
(5 votes)

Leave a comment

52 comments

close

Γραφτείτε για να Είμαστε σε Επαφή!!

Ενημερωθείτε για καινούρια και ήδη υπάρχοντα ποιοτικά ελληνικά προϊόντα

Δείτε τους Όρους Χρήσης /Πολιτική Απορρήτου
Μπορείτε να διαγραφείτε από την ενημερωτική λίστα μας αυτόματά ανά πάσα στιγμή